
Vitamine si minerale
Suplimentele alimentare - nu sunt medicamente. Sunt o modalitate de a echilibra ceea ce, nu poti echilibra cu ajutorul dietei. Corectia dietei este binevenita. Dar cel mai adesea suplimentele alimentare sunt cele care vin in primul rand in ajutor. Dupa simptome, putem urmari lipsa de substante si le putem compensa cu ajutorul suplimentelor alimentare.
Vitaminele si mineralele sunt la fel de importante pentru viata ca aerul si apa. Ele nu numai ca sustin sanatatea, ci protejeaza si impotriva diferitelor boli. De multe ori se produce o confuzie intre vitamine si minerale, dar ele sunt complet diferite. VITAMINE
Acestea sunt substante organice produse de plante sau animale. Ele sunt adesea numite „esentiale” deoarece nu sunt sintetizate in organism (cu exceptia vitaminei D). Prin urmare, trebuie sa provina din alimente.
MINERALE
Acestea sunt elemente anorganice care provin din roci, sol sau apa. Cu toate acestea, le puteti obtine indirect din mediul inconjurator sau din carnea unui animal care a mancat o anumita planta.
Exista doua categorii de vitamine si minerale
Vitaminele se impart in doua categorii: Hidrosolubile (ce se dizolva in apa) corpul elimina ceea ce nu absoarbe.
Liposolubile (ce se dizolva doar in grasimi) vitaminele sunt stocate in tesutul adipos si la nivelul ficatului in calitate de rezerve.
Vitaminele hidrosolubile - sunt complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 si B12) si vitamina C. Vitaminele liposolubile - A, D, E si K
Mineralele se impart in doua categorii:
Esentiale (macrominerale)
Microminerale
Macromineralele nu sunt neaparat mai importante decat micromineralele. Ele pur si simplu sunt mai multe in corpul nostru.
Lista cu cei mai puternici reprezentanti din fiecare grup.
Surse de vitamine Hidrosolubile
B1
Sunca, lapte de soia, pepene verde, dovleac de ghinda
B2
Lapte, iaurt, cascaval, cereale integrale si fortificate
B6
Carne, peste, leguminoase, tofu si alte produse din soia, banane
B9
Cereale fortificate, sparanghel, spanac, broccoli, fasole (vigna unguiculata), suc de portocale
B5
Pui, cereale integrale, broccoli, avocado, ciuperci
B3
Carne, peste, cereale fortificate si integrale, ciuperci, cartofi
B7
Cereale integrale, oua, soia, peste
B12
Carne, peste, lapte, cascaval, lapte de soia fortificat si cereale ? Citrice, cartofi, broccoli, ardei gras, spanac, capsuni, rosii, varza de Bruxelles
Surse de vitamine Liposolubile
A
Carne de vita, ficat, oua, creveti, peste, lapte fortificat, cartof dulce, morcov, dovleac, spanac, mango D Lapte si cereale fortificate, peste gras
E
Uleiuri vegetale, legume cu frunze verzi, cereale integrale, nuci ? Varza, oua, lapte, spanac, broccoli
Surse de minerale Esentiale
Calciu Iaurt, cascaval, lapte, somon, legume cu frunze verzi
Clor Sare Magneziu Spanac, broccoli, leguminoase, seminte, paine integrala Potasiu Carne, lapte, fructe, legume, cereale, leguminoase
Sodiu Sare, sos de soia, legume
Surse de minerale Microminerale
Crom Carne, peste, nuci, cascaval
Fluor Peste, ceaiuri
Seleniu Organe, fructe de mare, nuci
Cupru Crustacee, nuci, seminte, cereale integrale, fasole, prune uscate
Zinc Carne, crustacee, leguminoase, cereale integrale
Iod Sare iodata, fructe de mare
Mangan Nuci, leguminoase, cereale integrale, ceai
Fier Carne rosie, pasare, oua, fructe, legume verzi, paine fortificata
Recomandarile medicale sugereaza o cantitate zilnica minima de vitamine si minerale esentiale. Cu toate acestea, urmarirea acestei cantitati poate fi confuza (cu exceptia cazului in care trebuie sa cresteti doza din cauza unei deficiente sau a unui alt motiv medical). Din acest motiv pentru un echilibru corect de vitamine si minerale in corp recomandam suplimentele alimentare.